به گزارش گروه سیاسی مجمع جوانان، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.

خطیب زاده در ابتدا در خصوص ارزیابی عملکرد وزارت امور خارجه؛ گفت: کارنامه دیپلماسی در سالی که گذشت در حوزه رفع تحریم‌ها، خنثی سازی تحریم‌ها و صیانت از منافع مردم موفق ارزیابی می شود.

در حوزه خنثی‌سازی تحریم‌ها کمک موثر دستگاه دیپلماسی برای ارتقای تجارت و مراودات عادی بخش‌های خصوصی و دولتی اعم از بخش‌های نفتی و غیرنفتی موفق بود.

سال گذشته از جهت موضوع کرونا سال سختی بود و اگر سفرای ما وسط میدان قرار نمی‌گرفتند، تأمین واکسن اتفاق نمی‌افتاد.

سفارتخانه‌های ما تلاش کردند کمک موثری را داشته باشند که صنعت توریسم برگردد.

روابط ما با همسایگان بیش از دو و نیم برابر شد.

ایجاد روابط تاب آور خارجی چارچوبی بود که وزارت خارجه پیگیری کرد و در 6 ماه دوم سال نتایج موفقی داشت.

در حوزه رفع تحریم‌ها هم اقدامات گسترده‌ای از سوی دستگاه دیپلماسی انجام شد و ماه‌ها مذاکره و ده‌ها جلسه در وین و صدها جلسه در تهران و رفت و برگشت‌های متعدد حجم بسیار زیادی از فعالیت‌های دستگاه دیپلماسی بود. سیاست خارجی متوازن در عمل در حال پیگیری است، توازن در موضوع و توازن در منطقه.

آمریکا می‌خواهد توافقی داشته باشد باید تصمیم سیاسی خود را در اسرع وقت بگیرد

سخنگو درخصوص اعمال تحریم‌های جدید توسط آمریکا؛ گفت:‌ ایالات متحده از این اقدامات متناقض زیاد کرده است. آنچه در خصوص یکی از هنرمندان ما رخ داد، یک نمونه‌ از صدها هزار نمونه‌ای است که طی 40 سال گذشته آمریکا علیه ملت ایران انجام داده است. آمریکا نشان داده از نظر واشنگتن همه چیز سیاسی و امنیتی و ابزاری است و هر زمان لازم بداند همه ارزش‌ها را قربانی می‌کند که اهداف سیاسی خود را جلو ببرد.

برخلاف تمامی شعارها، آن‌چه برایش مهم است سیاست‌هایی است که در واشنگتن و در کاخ سفید بر علیه ملت ایران فرمول بندی شده است.

همه ما فراموش نکنیم آنکه امروز در مقابل ما قرار دارد دولتی نیست که به وظایفش عمل کند بلکه می‌خواهد از ابزارهای قانونی استفاده کند که به وظایفش عمل نکند.

آنچه در وین هست به خاطر رویکرد آمریکا در نقطه توقف قرار دارد. آمریکا تلاش می‌کند موضوعات باقیمانده را گروگان مسائل داخلی خود کند و ایران و ایرانی نمی‌تواند تا ابد صبوری کند. اگر آمریکا می‌خواهد توافقی داشته باشد باید تصمیم سیاسی خود را در اسرع وقت بگیرد.

بیشترین ابتکارات را ایران در مذاکرات داشته است

وی درخصوص سفر انریکه مورا به تهران؛ گفت: آقای مورا در این سفر حامل برخی نکات بود و می‌خواست با ما تبادل نظر کند. ما موضوعات مدنظر خود را به مورا گفتیم. پیام، پاسخ ها و خواسته‌های ما روشن بود.

سفر مورا برای این بود که از این شرایط خارج شویم. تلاش کردیم به عنوان جمهوری اسلامی ایران مسیر دیگری را مجددا امتحان کنیم که موضوعات باقیمانده حل و فصل شود. تا الان به شهادت آنهایی که پیام برده و آورده‌اند، بیشترین ابتکارات را ایران داشته است.

مورا با پیام و پاسخ های تهران، ایران را ترک کرد و ما همچنان منتظر پاسخ طرف مقابل هستیم و پاسخ جدیدی دریافت نشده است.

ما از خطوط قرمز خود نه رد می‌شویم و نه از خواسته‌های خود کوتاه خواهیم آمد

خطیب زاده در خصوص توقف در مذاکرات وین؛ گفت: آنچه در دو هفته گذشته بیش از پیش برای ما روشن شده، این است که بایدن و کاخ سفید تصمیم خود را نگرفته‌اند و متاسفانه کل یک توافق را گروگان مسائل حزبی و داخلی آمریکا کرده‌اند و همان رویکردی را پیش می‌گیرد که منجر به شکست بسیاری از توافقات بین‌المللی شده است؛ یعنی منوط کردن یک توافق بین‌المللی به زدو بندهای داخلی خودشان. توافق برجام و قطعنامه 2231 چارچوب بحث است و در همین چارچوب دولت بایدن باید تصمیم سیاسی خود را بگیرد.

آمریکا مسؤول توقف امروز مذاکرات و تطویل روزهای آتی است. راه‌حل هم در کاخ سفید است. باید به خواسته‌های معقول ایران که مورد تایید اعضای 1+4 است، پاسخ منطقی بدهد که ما آمادگی داشته باشیم به وین بازگردیم.

توافق بسیار در دسترس است، اگر آمریکا بداند و یقین داشته باشد که ما از خطوط قرمز خود نه رد می‌شویم و نه از خواسته‌های خود کوتاه خواهیم آمد.

آمریکا تلاش می‌کند انتفاع چرخه اقتصادی ایران و انتفاع ما از ابعاد مختلف برجام را مانع شود

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص موضوعات باقیمانده در مذاکرات؛ گفت: انتقاع ایران از برجام مطابق نص توافق و قطعنامه 2231 ماموریت اصلی وزارت خارجه است. الان در گام‌های پایانی، آمریکا تلاش می‌کند انتفاع چرخه اقتصادی ایران و انتفاع ما از ابعاد مختلف برجام را مانع شود. ما در نقطه‌ای قرار داریم که ایالات متحده باید تصمیم بگیرد می‌خواهد میراث ترامپ را حفظ کند یا به عنوان یک دولت نیمه مسؤول عمل کند و توافق انجام شود. متاسفانه بازیگران بین‌المللی می‌بینند دولت بایدن همان مسیر دولت قبلی را می‌رود.

تحریم‌های غیرقانونی و یکجانبه جزو رویه‌های عادی‌ آمریکا شده و باورش شده است که پلیس، قاضی و هیئت منصفه دنیاست و قوانین داخلی این کشور قوانین بین‌المللی است. هیچ کدام از این ها نیست، ایالات متحده باید بپذیرد به عنوان یک دولت برابر در حقوق بین‌الملل وارد گفت وگوها شود. گردن کشی و زیاده خواهی جواب نمی‌دهد.

باید تلاش کنیم روابط خود با عربستان را عادی کنیم

وی درخصوص مذاکرات ایران و عربستان؛ گفت: آمادگی داریم تاریخ گفت‌وگو مشخص شود و ادامه یابد. گفت‌وگوها نیازمند دستورکار مشخص است. نظرات خود را مکتوب به طرف سعودی دادیم، بهتر است طرف سعودی هم نظراتش را مکتوب اعلام کند تا ما یقین کنیم اراده‌ای برای حل و فصل موضوعات فیمابین وجود دارد. مسائل اختلافی ما و سعودی روشن است و به رغم پرونده‌های اختلافی باید تلاش کنیم روابط خود را عادی کنیم و منتفع روابط عادی مردم منطقه و دو کشور هستند.

هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان باید مسؤولیت پذیر باشد

خطیب زاده درخصوص موضع ایران در خصوص جایگاه زنان و دختران در افغانستان؛ گفت: ‌افغانستان امروز با مشکلات زیادی روبرو است. دختران، زنان، کودکان و مردان و تمامی اقشار مردم افغانستان در فشار و سختی هستند.

به صراحت دکتر امیرعبداللهیان در ملاقات‌ها در چین اعلام کرد  پذیرفته نیست حقوق اولیه دختران و زنان افغانستان برای تحصیل نادیده گرفته شود.

هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان باید مسؤولیت پذیر باشد و همه باید تلاش کنیم افغانستان از دوران گذار به خوبی عبور کند. و دولت فراگیر تشکیل شود که همه این نگرانی ها مرتفع شود و حقوق رعایت شود.

اجلاس همسایگان افغانستان در چین یکی از موضوعات مهم آن مردم افغانستان بودند. برای ایران مردم افغانستان اولویت هستند و از همین باب است که در میانه زمستان سخت افغانستان تلاش کردیم سوخت را برسانیم و بازارچه‌های مرزی باز بماند.

حامی انتقال دموکراتیک قدرت در عراق هستیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص وضعیت عراق؛ هم گفت: سفارت ما در بغداد و مقامات در تهران تلاش کردند روند دموکراتیک در عراق تسریع شود. ما حامی انتقال دموکراتیک قدرت در عراق بودیم و باید تلاش کنیم نهادهای قانونی در عراق تقویت شوند. البته این موضوع کاملا عراقی است. ما به عنوان دوست عراق تلاش کردیم، فقط و فقط با رعایت عدم دخالت و با رعایت تسهیل گری و بی طرفی کمک کنیم.

این فرآیند هر چه زودتر حل شود برای عراق و همسایگان آن بهتر خواهد بود.

گفت‌وگوها با همه طرف های عراقی برای نشستن و گفت‌وگو با همدیگر با جدیت ادامه دارد.

از نزدیک اتفاقات پاکستان را رصد می‌کنیم

وی درخصوص تحولات اخیر در پاکستان؛ گفت: از نزدیک اتفاقات پاکستان را رصد می‌کنیم و تحولات در کشور دوست و برادر پاکستان از اهمیت جدی برخوردار است و در نظام پارلمانی پاکستان این تحولات طبیعی است و همه باید اطمینان حاصل کنیم مردم پاکستان بدون دخالت خارجی و مداخله‌ای سرنوشت کشور خود را رقم بزنند. روابط بسیار خوبی با دولت پاکستان داریم و در همین چارچوب تلاش کردیم روابط را حفظ کنیم.

نشست‌های عقبه و نقب

خطیب زاده درخصوص نشست‌های عقبه و نقب و محکوم کردن ایران در این نشست‌ها؛ گفت: این نشست ها، نشست‌های مطرودین منطقه‌ای و مطرودین از جامعه خودشان است و نشست‌هایی است که تلاش می‌کنند مشروعیتی که از مردم خود ندارند از بیگانه گدایی کنند ولی نمی‌دانند بیگانه تنها می‌خواهد که اهداف خود را جلو ببرد. رژیم اشغالگر قدس سیاست جایگزینی جمهوری اسلامی ایران با موضوع قدس شریف را بارها و سالهاست که پیگیری کرده است اما موضوع اول جهان اسلام حتی به رغم خیانت‌هایی که اتفاق می‌افتد، موضوع فلسطین است نه این موضوع فراموش می‌شود و نه با هیچ چیز دیگری جایگزین.

همه باید تلاش کنیم جنگ اوکراین به راه‌حل مبتنی بر گفت‌وگو بینجامد

سخنگو درخصوص جنگ اوکراین؛ هم گفت: منطقه اوراسیا منطقه همجوار ما و روسیه کشور همسایه ما هست فلذا ما از همان اول گفتیم، منطقه اوراسیا تحمل این خشونت و جنگ را ندارد و کل منطقه اوراسیا و بسیاری از نقاط جهان متاثر از این جنگ هستند و همه باید تلاش کنیم این جنگ به راه‌حل مبتنی بر گفت‌وگو بینجامد.

کیش و قشم تدارکاتی را دیدند که میزبان برخی از هوادارن فوتبال در زمان برگزاری جام‌جهانی باشند

وی در خصوص دیپلماسی ورزشی؛ گفت: از قبل با دولت قطر در خصوص بازی ها گفت‌وگوهایی داشتیم. مناطق آزاد ما و کیش و قشم تدارکاتی را دیدند که میزبان برخی از هوادارن فوتبال باشند و امکانات خود را در اختیار بازیکنان قرار دهند.

در مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه کارگروهی برای بازی های جام جهانی قطر تشکیل شده است، تا از ظرفیت هایمان استفاده کنیم. از هر فرصتی در این حوزه استفاده خواهیم کرد.

دولت نجات ملی یمن بخشی از امروز و آینده یمن است

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص عدم حضور  انصارالله یمن در مذاکرات عربستان؛ گفت: دولت نجات ملی یمن بخشی از امروز و آینده یمن است و هیچ دولتی به صورت مصنوعی و مهندسی شده نمی‌تواند بخشی از این جامعه را حذف کند نه از طریق جنگ و نه گفت‌وگو. توصیه ما به همه این است که واقعیات یمن را درک کنند.

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*